Ribiz
Osvježavajuće bobičasto voće grmovite biljke koje se javlja u 3 boje: crvenoj, crnoj i bijeloj. Ribiz ima svojstvenu aromu, koja se osobito cijeni u voćnim sokovima, džemovima, bombonima i želeima. Glede kemijskog sastava, crni ribiz apsolutno je zdravije voće jer je slađi (ukupni sadržaj ugljikohidrata je veći) i ima više beta-karotena (130 µg/100 g) i vitamina C (210 mg/100 g). Ribiz je nutritivno vredniji od kupine, maline, borovnice, brusnice i ogrozda.
Ribiz je blizak srodnik ogrozdu. Plod crvenog ribiza (grma koji može doseći visinu i do 2,5 metra) bobica je živo crvene boje. Davne 1539. posađen je u kraljevskim vrtovima, kako izvještava poznati prirodoslovac Hieronymus Bock.
Rasprostranjen je u šikarama sjeverne Europe i Sibira, gdje raste samoniklo. Kad su bobice zrele, one su prozirne. Čak i u sasvim zrelom stanju, izuzetno je kiselog okusa, pa se ubraja u najkiselije vrste voća.
Rasprostranjen je u šikarama sjeverne Europe i Sibira, gdje raste samoniklo. Kad su bobice zrele, one su prozirne. Čak i u sasvim zrelom stanju, izuzetno je kiselog okusa, pa se ubraja u najkiselije vrste voća.