Voćne vrste

Odlučili smo se na uzgoj kupine, maline, crni ribiz, crveni ribiz, američku borovnicu i sibirsku borovnicu da bismo Vam ponudili izvrsne mogućnosti za raznoliku i ukusnu prehranu. Svaka od ovih voćnih vrsta ima svoje specifične prednosti za zdravlje.

Kupine su bogate antioksidansima i vitaminom C, što pomaže u održavanju zdravlja srca, imunološkog sustava i kože. Ove bobice su također niskokalorične i bogate vlaknima, što ih čini idealnim dodatkom svakodnevnoj prehrani.

Maline također imaju visok udio antioksidansa i vlakana, kao i vitamin C i K. Studije su pokazale da konzumacija malina može smanjiti rizik od srčanih bolesti, poboljšati funkciju mozga i pomoći u regulaciji razine šećera u krvi.

Aronija je jedna od najbogatijih biljaka antioksidansima na svijetu. Ova tamnoljubičasta bobica je bogata vitaminima A, C i E, te mineralima poput željeza i kalija. Konzumacija aronije može pomoći u jačanju imunološkog sustava, smanjenju upala i poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja.

Crni ribiz je bogat vitaminom C i antioksidansima, te se često koristi kao prirodni lijek za prehladu i gripu. Ova voćka također ima protuupalna svojstva, a neke studije su pokazale da može pomoći u smanjenju krvnog tlaka.

Crveni ribiz je bogat vitaminom C i K, te se također smatra odličnim izvorom antioksidansa. Konzumacija crvenog ribiza može pomoći u poboljšanju funkcije mozga i srca, te podržati zdravlje očiju i kože.

Američka borovnica je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminom C, te se često koristi kao prirodni lijek za probleme s probavom. Ova voćka također ima protuupalna svojstva, te može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšanju funkcije mozga.

Sibirska borovnica je bogata antioksidansima, vitaminima C i E, te mineralima poput željeza i kalija. Ova voćka se tradicionalno koristi u prehrani u sjevernim dijelovima Europe i Azije, a istraživanja su pokazala da može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i podržati zdravlje srca.

Kupina

Kupina je naziv za nekoliko vrsta biljaka penjačica iz roda Rubus iz porodice ruža (Rosaceae). Kupine mogu narasti 50-300 cm u visinu. Stablo im je manje-više pokriveno trnjem i mjestimično odrvenilo.
Saznaj više o kupini »

Malina

Malina (lat. Rubus idaeus) je vrsta biljke roda Rubus. Ponekad ju zovu himber (nje. Himbeere). Raste na nadmorskoj visini od 400 do 800 m. Veoma je cijenjena zbog velike količine vitamina C te je idealno ljetno voće.

Saznaj više o malini »

Aronija

Aronija je rod listopadnih grmova koji se sastoji od dviju vrsta, podrijetlom s istoka Sjeverne Amerike. Drvo aronije naraste najčešće 1-6 m, bujnog je rasta, a ljudi je rezidbom oblikuju kao manje drvo.
Saznaj više o aroniji »

Ribiz

Osvježavajuće bobičasto voće grmovite biljke koje se javlja u 3 boje: crvenoj, crnoj i bijeloj. Ribiz ima svojstvenu aromu, koja se osobito cijeni u voćnim sokovima, džemovima, bombonima i želeima.
Saznaj više o ribizu »

Američka borovnica

Američka borovnica grm je koji pripada obitelji vrijeska. Izbojci borovnice su jako razgranati, a biljke mogu doseći 2,5 m visine. Američka borovnica cvjeta od travnja do svibnja, a plod dozrijeva od sredine srpnja do rujna.
Saznaj više o aroniji »

Sibirska borovnica

Sibirska borovnica ili haskap je listopadni grm iz porodice kozokrvina. Naraste do 2 m visine, do 150 cm u širinu. Cvate u ožujku i travnju. Plod je plava, cilindrična boba duga oko 1 cm i široka oko 5 mm, dozrijeva u svibnju.
Saznaj više o ribizu »