Kupine

Kupina je naziv za nekoliko vrsta biljaka penjačica iz roda Rubus iz porodice ruža (Rosaceae). Kupine mogu narasti 50-300 cm u visinu. Stablo im je manje-više pokriveno trnjem i mjestimično odrvenilo.


Bodlje služe za penjanje, ali i kao obrambeni mehanizam protiv životinja koje se hrane lišćem kupine. Cvjeta od lipnja do kolovoza. Nakon toga, iz svakog pojedinačnog cvijeta razvija se sitni jagodičasti plod crvene boje, koji kasnije potamni do tamnoplave i skoro crne boje. Okus mladih listova je gorkasto slatkast, a ploda aromatičan, sladak i sočan.

Kupine su visoke prehrambene vrijednosti i sadrže vitamin C, K, B9 i i esencijalni mineral mangan.

Kupina ima više vlakana nego većina drugog voća. U šaci punoj kupina naći će se oko 8 grama vlakana, a u 25 grama cjelovitih žitarica, koliko se dnevno preporučuje, samo 4 grama. Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati kolesterol. Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego rajčica ili brokula, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans kojeg sadrže - elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo učinkovitim u borbi protiv raka.


Energetska i nutritivna vrijednost kupine

Energetska vrijednost 100 g svježih kupina iznosi 43 kcal / 180 kJ, od toga:
  • 9,6% ugljikohidrata
  • 1,4% proteina
  • 0,5% masti

Čitaj više

Ljekovitost kupina

Kupine se ubrajaju u supervoće, prije svega zbog vrlo ljekovitih antioksidanata, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina, kafeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, rutin, galna i cimetna kiselina. Antioksidanti sudjeluju u procesima sprječavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala te na taj način pomažu u zaštiti od oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sustav, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kognitivnog sustava (npr. Alzheimer).

Čitaj više

Priprema jela s kupinama

Prije upotrebe kupine proberite, odstranite stabljike, zdrobljene ili eventualno pljesnive bobice. Nježno ih operite, ocijedite i posušite kuhinjskim papirom.
Svježe kupine poslužite samostalno s dodatkom meda ili malo šećera ili napravite voćnu salatu od kombinacije bobičastog voća.

Čitaj više

10 razloga za šaku kupina

Vjerojatno razloga za šaku kupina ima i puno više, no izdvojit ćemo naših omiljenih 10.
 

Čitaj više

Zašto su kupine tako dobre za zdravlje?

Provedenim istraživanjima znanstvenici su došli do zaključka da kupine pomažu ljudskom tijelu na puno načina, od toga da su korisne kao izvori vitamina i minerala, sve do sastojaka koji pomažu u borbi protiv kancerogenih bolesti.

Čitaj više