Ribiz

Osvježavajuće bobičasto voće grmovite biljke koje se javlja u 3 boje: crvenoj, crnoj i bijeloj. Ribiz ima svojstvenu aromu, koja se osobito cijeni u voćnim sokovima, džemovima, bombonima i želeima. Glede kemijskog sastava, crni ribiz apsolutno je zdravije voće jer je slađi (ukupni sadržaj ugljikohidrata je veći) i ima više beta-karotena (130 µg/100 g) i vitamina C (210 mg/100 g). Ribiz je nutritivno vredniji od kupine, maline, borovnice, brusnice i ogrozda.
Ribiz je blizak srodnik ogrozdu. Plod crvenog ribiza (grma koji može doseći visinu i do 2,5 metra) bobica je živo crvene boje. Davne 1539. posađen je u kraljevskim vrtovima, kako izvještava poznati prirodoslovac Hieronymus Bock.

Rasprostranjen je u šikarama sjeverne Europe i Sibira, gdje raste samoniklo. Kad su bobice zrele, one su prozirne. Čak i u sasvim zrelom stanju, izuzetno je kiselog okusa, pa se ubraja u najkiselije vrste voća.

Energetska i nutritivna vrijednost ribiza

Sočne, crvene bobice ugodno kiselkastog okusa, u 100 g imaju 56 kcal / 234 kJ, sadrže 13,8% ugljikohidrata, 4,3% vlakana, 1,4% proteina. Od minerala i vitamina značajan je postotak vitamina C (41%) i vitamina K (11%), dok minerala ima u tragovima. Od organskih kiselina dokazane su jabučna kiselina, velike količine limunske kiseline i pektin invertin.

Čitaj više

Ljekovitost ribiza

U pučkoj medicini, crveni ribiz poznat je kao voće koje jača, čisti i uljepšava naše tijelo. Bobice pobuđuju apetit, djeluju na povišeno lučenje žlijezda slinovnica, vrlo brzo oslobađaju mokraćnu kiselinu iz krvi, a dodavanjem lista i korijena, smanjuje se razina bjelančevina u mokraći.

Čitaj više

Priprema jela s ribizom

Kako bi što manje oštetili bobice prilikom čišćenja, uhvatite jednom rukom peteljku, a drugom rukom pomoću vilice povucite bobice prema dolje. Operite ih u cjediljki pod tekućom vodom i posušite na papirnom ubrusu.

Čitaj više

Crni ribiz

Ove male crne bobice intenzivnog mirisa u sebi nose pravo bogatstvo antioksidanata i vitamina C, te niz minerala zbog kojih se crni ribiz u narodu smatra ne samo voćem, već i prirodnim lijekom.
 

Čitaj više