• Mapa stranica opg-bratko.hr
  • SOPG BratkoPrehrana je nezaobilazan dio našeg života koji se često nažalost i podrazumijeva. Potrebno je prije svega osvijestiti činjenicu da je hrana koju unosimo svakodnevno u organizam preduvjet za život i rad. Birajući zdravu hranu, odlučujemo se za zdrav život.

  • Voćne vrste

   • KupineKupina je naziv za nekoliko vrsta biljaka penjačica iz roda Rubus iz porodice ruža (Rosaceae). Kupine mogu narasti 50-300 cm u visinu. Stablo im je manje-više pokriveno trnjem i mjestimično odrvenilo.

    • Energetska i nutritivna vrijednost kupineEnergetska vrijednost 100 g svježih kupina iznosi 43 kcal / 180 kJ, od toga:9,6% ugljikohidrata1,4% proteina0,5% masti

    • Ljekovitost kupinaKupine se ubrajaju u supervoće, prije svega zbog vrlo ljekovitih antioksidanata, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina, kafeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, rutin, galna i cimetna kiselina. Antioksidanti sudjeluju u procesima sprječavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala te na taj način pomažu u zaštiti od oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sustav, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kognitivnog sustava (npr. Alzheimer).

    • Priprema jela s kupinamaPrije upotrebe kupine proberite, odstranite stabljike, zdrobljene ili eventualno pljesnive bobice. Nježno ih operite, ocijedite i posušite kuhinjskim papirom. Svježe kupine poslužite samostalno s dodatkom meda ili malo šećera ili napravite voćnu salatu od kombinacije bobičastog voća.

    • 10 razloga za šaku kupinaVjerojatno razloga za šaku kupina ima i puno više, no izdvojit ćemo naših omiljenih 10.  

    • Zašto su kupine tako dobre za zdravlje?Provedenim istraživanjima znanstvenici su došli do zaključka da kupine pomažu ljudskom tijelu na puno načina, od toga da su korisne kao izvori vitamina i minerala, sve do sastojaka koji pomažu u borbi protiv kancerogenih bolesti.

   • MalineMalina (lat. Rubus idaeus) je vrsta biljke roda Rubus. Ponekad ju zovu himber (nje. Himbeere). Raste na nadmorskoj visini od 400 do 800 m.

    • Energetska i nutritivna vrijednost malinaEnergetska vrijednost 100 g svježeg ploda maline iznosi 52 kcal / 217 kJ. Od toga ima 86% vode, 1,2% proteina, 0,65% masti i 12% ugljikohidrata. Izvrstan je izvor dijetetskih vlakana (6,5 g).

    • Ljekovitost malinaMalina je nutritivno osobito zanimljiva zbog bogatog sadržaja raznovrsnih antioksidansa, a u časopisu BioFactors objavljeno je da je antioksidativna aktivnost maline za 50% veća od antioksidativne aktivnosti jagode, 10 puta veća od rajčice i 3 puta veća od kivija. Antioksidativna aktivnost se ne gubi kada je malina smrznuta ili u obliku džema. Oko 25% antioksidativne aktivnosti pripada antocijanima kao što su kvercetin, kempferol, cijanidin-3-glukozilrutinozid, cijanidin-3-rutinozid i pelagonidin glikozid.

    • Priprema jela s malinamaZbog ručnog branja, malinama je rijetko potrebno pranje ispod tekuće vode jer se tako može oštetiti njihova nježna struktura i umanjiti okus. Dovoljno je ručno maknuti komadiće lišća ili stabljike.

   • AronijaAronija je rod listopadnih grmova koji se sastoji od dviju vrsta, podrijetlom s istoka Sjeverne Amerike. Drvo aronije naraste najčešće 1-6 m, bujnog je rasta, a ljudi je rezidbom oblikuju kao manje drvo.

    • Ljekovitost aronijeAronija je bogata antioksidansima, flavonoidima, mineralima u tragovima, folnom kiselinom i vitaminima  B, C i E. Zbog visokog udjela antioksidanata i vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno.  

    • Dobrobiti aronijeDobrobiti aronije su puno šire i veće, a mi vas upoznajemo s nekim najvažnijim svojstvima aronije:

    • Vrijednost aronijeAntioksidativni kapacitet aronije i njenog soka je mnogostruko veći nego, primjerice, borovnice i ostalih bobičastih plodova poznatih kao rasadnik antioksidansa. Ogromna količina tanina i flavonoida gdje glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom današnjice. Sto grama zrelih plodova aronije sadrži 16 100 ORAC jedinica dok je dnevna doza potrebna za zaštitu tkiva od 3 000 do 5 000 ORAC jedinica

   • RibizOsvježavajuće bobičasto voće grmovite biljke koje se javlja u 3 boje: crvenoj, crnoj i bijeloj. Ribiz ima svojstvenu aromu, koja se osobito cijeni u voćnim sokovima, džemovima, bombonima i želeima. Glede kemijskog sastava, crni ribiz apsolutno je zdravije voće jer je slađi (ukupni sadržaj ugljikohidrata je veći) i ima više beta-karotena (130 µg/100 g) i vitamina C (210 mg/100 g). Ribiz je nutritivno vredniji od kupine, maline, borovnice, brusnice i ogrozda.

    • Energetska i nutritivna vrijednost ribizaSočne, crvene bobice ugodno kiselkastog okusa, u 100 g imaju 56 kcal / 234 kJ, sadrže 13,8% ugljikohidrata, 4,3% vlakana, 1,4% proteina. Od minerala i vitamina značajan je postotak vitamina C (41%) i vitamina K (11%), dok minerala ima u tragovima. Od organskih kiselina dokazane su jabučna kiselina, velike količine limunske kiseline i pektin invertin.

    • Ljekovitost ribizaU pučkoj medicini, crveni ribiz poznat je kao voće koje jača, čisti i uljepšava naše tijelo. Bobice pobuđuju apetit, djeluju na povišeno lučenje žlijezda slinovnica, vrlo brzo oslobađaju mokraćnu kiselinu iz krvi, a dodavanjem lista i korijena, smanjuje se razina bjelančevina u mokraći.

    • Priprema jela s ribizomKako bi što manje oštetili bobice prilikom čišćenja, uhvatite jednom rukom peteljku, a drugom rukom pomoću vilice povucite bobice prema dolje. Operite ih u cjediljki pod tekućom vodom i posušite na papirnom ubrusu.

    • Crni ribizOve male crne bobice intenzivnog mirisa u sebi nose pravo bogatstvo antioksidanata i vitamina C, te niz minerala zbog kojih se crni ribiz u narodu smatra ne samo voćem, već i prirodnim lijekom.  

   • Američka borovnica

   • Sibirska borovnica

  • Politika privatnostiPolitika privatnosti na web stranici opg-bratko.hr SOPGa SOPG Bratko Gordana, Brezje 5, 40311 Lopatinec, OIB: 73915770084 opisuje kako postupamo s osobnim podacima koje zaprimamao tijekom vašeg posjeta i korištenja sadržaja web stranica.U nastavku Politike privatnosti možete jasno i transparentno saznati:podatke koje prikupljamo,načine na koje prikupljamo podatke,načine na koje štitimo podatke,s kime dijelimo prikupljene podatke,koje kolačiće i alate koristimo,kako možete ostvariti svoja prava.