sladoled od kupina

sladoled od kupina

Priprema jela s kupinama

Prije upotrebe kupine proberite, odstranite stabljike, zdrobljene ili eventualno pljesnive bobice. Nježno ih operite, ocijedite i posušite kuhinjskim papirom.
Svježe kupine poslužite samostalno s dodatkom meda ili malo šećera ili napravite voćnu salatu od kombinacije bobičastog voća.
Kupine su izvrsne za pripremu različitih slastica, osobito onih na bazi mliječnih proizvoda. Tako možete pripremiti panna cottu s pireom od svježih kupina i poslužiti je sa šećernim sirupom u koji ste lagano umiješali svježe kupine. Jednako tako možete ispeći trokute od lisnatog tijesta, između kojih ćete staviti mousse od masnijeg svježeg kravljeg sira, na njih kompot od kupina, a na njih drugi trokut lisnatog tijesta. Poslužite ih posipane šećerom u prahu i svježom metvicom.

Kolači s kiselkastim okusom kupina uvijek djeluju osvježavajuće. Masniji biskvit možete tako jednostavno osvježiti sa slatkim preljevom od kupina kuhanih u desertnom vinu s dodatkom limunove korice i šećera. Ili pripremite tzv. obrnuti kolač tako da na pek papir posložite kupine, pospite ih šećerom, a zatim preko njih prelijete tijesto za biskvit. Nakon pečenja ga okrenite, narežite na kocke i poslužite uz sladoled od vanilije. Zanimljiva je i kombinacija kupina s drugim bobičastim voćem ili breskvama umotanima u tanko tijesto kao savijače ili kao krostata od prhkog tijesta i vanilin kreme.

Umak ili kompot od kupina jednako dobro upotpunjavaju slana i slatka jela. Bazični umak od kupina, šećera i vode možete preliti preko moussea, parfait krema ili ledenih deserata poput sladoleda od ricotte i vanilin kreme. Aromatični umak od kupina, šećera i bijelog vina s dodatkom lovora i klinčića poslužite u kombinaciji s tortom od tamne čokolade. Kompot od kupina i jabuka poslužite uz pečenu teletinu ili divljač.

Za piće možete pripremiti sirup od kupina ili svečaniji kir royal od pirea od kupina s dodatkom kupinova likera i šampanjca.