Ljekovitost malina

ljekovitost maline

ljekovitost maline

Malina je nutritivno osobito zanimljiva zbog bogatog sadržaja raznovrsnih antioksidansa, a u časopisu BioFactors objavljeno je da je antioksidativna aktivnost maline za 50% veća od antioksidativne aktivnosti jagode, 10 puta veća od rajčice i 3 puta veća od kivija. Antioksidativna aktivnost se ne gubi kada je malina smrznuta ili u obliku džema. Oko 25% antioksidativne aktivnosti pripada antocijanima kao što su kvercetin, kempferol, cijanidin-3-glukozilrutinozid, cijanidin-3-rutinozid i pelagonidin glikozid.
Antocijani daju malini jaku crvenu boju, štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala, posjeduju jedinstvena antimikrobna svojstva, utječu na pretjerani rast bakterija i gljivica u tijelu (kao što je Candida alibicans).

Najveći dio antioksidativnog kapaciteta pripada elagitaninima, koji se gotovo isključivo nalaze u malinama i prema istraživanjima imaju antikancerogeno djelovanje. U dodacima prehrani malina je izvor fitonutrijenta elagične kiseline, koja sprječava štetno djelovanje radikala na stanične strukture u tkivima.

U izdanju Cancer Letters iz kolovoza 2004. objavljeno je da voće poput malina i kupina inhibira enzim metaloproteinazu, koji u velikim količinama igra ključnu ulogu u razvoju tumora.

Malina je odličan izvor dijetalnih vlakana, koja pomažu u pravilnoj funkciji crijeva i na taj način sudjeluju u sprječavanju razvoja raka debelog crijeva. Održavaju zdravlje srca jer vežu žučne soli u debelom crijevu i izlučuju ih iz tijela. Vlakna povećavaju osjetljivost inzulina i tako sprječavaju razvoj dijabetesa tipa 2. Imaju visoki kapacitet vezanja vode, bubre, usporavaju probavu i daju osjećaj sitosti, pa se stoga hrana bogata dijetetskim vlaknima preporuča tijekom redukcijskih dijeta.

Malina je izvrstan izvor vitamina C, koji je moćan antioksidans (20% antioksidativne aktivnosti iz maline pripada vitaminu C).

Od plodova se pripremaju malinov sirup i ocat koji jačaju srce, a može se pripremiti i limunada za bolesnike koji imaju groznicu. Čisti sok od malina, razrijeđen ili ne, sirup i ocat općenito su najbolji za sve bolesti kod kojih se javlja groznica.

Malina se preporuča za dijetnu prehranu bolesnika koji boluju od dijabetesa ili bolesti bubrega, kao i za reumatične bolesnike. Ona pospješuje stolicu, a dobra je i kod želučanih oboljenja. Kura od malina može poljepšati kožu i kosu ako se konzumira bar jedan obrok od malina nekoliko dana zaredom. Ocat je izvrstan za grgljanje kod upale grla, čaj od listova preporuča se za čišćenje krvi, protiv kožnih osipa i protiv kašlja. Čajni pripravak od sušenih plodova maline i lista upotrebljavao se protiv skorbuta i kao sredstvo za znojenje. Plodovi maline ukuhani u žele, marmeladu ili kompot obogaćuju siromašnu zimsku i proljetnu prehranu.

Osim mesnatog dijela maline, koristi se i njeno lišće, od kojeg se pripremaju ljekoviti čajevi za ublažavanje upala grla i crijevnih upala, kod prehlada, proljeva, kožnih bolesti te općenito za podizanje imuniteta i jačanje srca. Potrebno ih je piti nekoliko puta na dan. Koriste se i kod bolne mjesečnice, te u menopauzi.