Priprema jela s malinama

jela od maline

jela od maline

Zbog ručnog branja, malinama je rijetko potrebno pranje ispod tekuće vode jer se tako može oštetiti njihova nježna struktura i umanjiti okus. Dovoljno je ručno maknuti komadiće lišća ili stabljike.
Svježe maline imaju izuzetno osvježavajuću aromu, pa ih je najbolje koristiti svježe s malo šećera ili šlaga. Vrlo jednostavnu slasticu možete pripremiti od kremastog sira ili jogurta s dodatkom meda, limunove korice, djelomično zamrznutih malina i izlomljenih piškota.

Jednako tako, možete u jogurt s aromom vanilije umiješati maline i malo šećera, pa zamrznuti i poslužiti kao ledeno osvježenje.

U ljetnim danima osobito će prijati voćne salate od naranči, nektarina i malina u šećernom sirupu s dodatkom prošeka, ili bobičasto voće posluženo u lubenici. I svjetski poznati deserti s voćem, poput Peach Melbe, poširanih breskvi sa sladoledom od vanilije, poslužuju se uz dodatak umaka od malina, a Pavlova, voće na podlozi od meringuea, može se pripremiti od malina i borovnica.

Maline su i izvrstan dodatak kremama poput sabayona, creme brulée, zuppe inglese, moussevima od bijele i tamne čokolade, panna cotti ili tiramisu kremi.

Također mogu biti izvrstan nadjev za krustade, sa čokoladnom ili vanilin kremom, s drugim bobičastim voćem za pite i savijače ili umiješane s čokoladom u lijevano tijesto za posebne palačinke. Budući da su maline vrlo dekorativne, možete ih koristiti za ukrašavanje kolača od jogurta, sira ili čokolade.

Pire od malina možete koristiti kao bazu za pripremu umaka, sladoleda ili sorbeta. Kuhanjem soka od jabuka, malina i borovnica uz dodatak cimeta i kardamoma dobit ćete izvrstan sirup, koji možete poslužiti uz palačinke, pečeni kruh ili voće. Pire od malina može biti zanimljiv dodatak ledenom čaju i raznim koktelima, poput poznatog Bellinija, koji se priprema od prošeka i pirea od breskvi i malina, ili koktelu od šampanjca, koji se poslužuje tako da se u čaše stavi kockica šećera, na nju idu 2 žličice pirea od malina, a zatim se sve zajedno prelije šampanjcem. Kao dekoracija koriste se svježe maline i malo limunove korice.

Maline su bogate pektinom, pa su idealne za pripremu džemova, želea i marmelada. Marmelade možete koristiti u pripremi torta i kolača s orašastim plodovima, kao što su orasi, lješnjaci i bademi, muffina, biskvita ili kao nadjev za pite poput Linzer torte.

Dodatkom svježih malina bijelom vinskom octu nakon 2-3 tjedna dobit ćete izvrstan voćni ocat, pomoću kojeg možete pripremati salatne preljeve i umake, a u malim količinama možete ga pomiješati s mineralnom vodom u osvježavajuće piće koje gasi žeđ.

Iako maline vjerojatno ne bi povezali s povrćem ili mesom, mogućnosti su otvorene. Kod francuske kuhinje ništa nije nemoguće, pa tako ni salata od rikule, lagano zagrijanog kozjeg sira, malina i svježih smokava, te malo salatnog preljeva na bazi meda. Ako volite isprobavati nove okuse, pečene svinjske medaljone možete poslužiti i s umakom od malina, peršina, maslinova ulja, češnjaka i ljutih papričica.