Energetska i nutritivna vrijednost ribiza

energetska i nutritivna vrijednost ribiza

energetska i nutritivna vrijednost ribiza

Sočne, crvene bobice ugodno kiselkastog okusa, u 100 g imaju 56 kcal / 234 kJ, sadrže 13,8% ugljikohidrata, 4,3% vlakana, 1,4% proteina. Od minerala i vitamina značajan je postotak vitamina C (41%) i vitamina K (11%), dok minerala ima u tragovima. Od organskih kiselina dokazane su jabučna kiselina, velike količine limunske kiseline i pektin invertin.
S obzirom da su bobice ribiza odličan izvor vitamina C (50% dnevnog preporučenog unosa), preporučuju se kod skorbuta i bolesti pomanjkanja vitamina, a neophodan je i za sprečavanje raka jer je vrlo učinkovit antioksidans. Crvena boja ribiza potječe od karotina. Karotin služi organizmu za sintezu vitamina A, koji ne samo da štiti sluznicu, već i pospješuje izmjenu tvari u stanicama.

Ribiz je dobar izvor vitamina K, održava zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sustava, aktivira osteokalcin, koji pomaže ugradnju kalcija u kosti te regulira sposobnost zdravog grušanja krvi. Od minerala sadrži najviše kalija te natrij, fosfor, magnezij i željezo.

Plodovi crvenog ribiza koriste se kao svježe voće (rjeđe sušeno), svježi ili sterilizirani sok ili ribizovo vino, te marmelada i kompot.